Navike koje štete brzini čitanja

29. 11. 2011

Ako se prepoznate u nekim od sljedećih situacija, možete ih ispraviti i postići veću učinkovitost tijekom čitanja ili učenja…

1.    Čitanje kasno navečer: Ovu grešku najčešće rade studenti…
To je najmanje učinkovito vrijeme za čitanje i učenje za većinu ljudi, koje rezultira smanjenom koncentracijom i brzinom čitanja i slabijim razumijevanjem pročitanog.

2.    Čitanje bez prethodno utvrđenog cilja: Ako nemate prethodno utvrđenu namjeru i ishod čitanja, misli će vam lutati, čitat ćete sporije i slabije razumjeti što čitate.

3.    Čitanje u pogrešnom okruženju: Ako čitate u krevetu, nemojte biti iznenađeni ako zaspete tijekom čitanja. Naročito ako je soba ugodno topla, slušate laganu, uspavljujuću glazbu. To su idealni uvjeti za utonuti u san.

4.    Čitanje svih knjiga i materijala jednakom brzinom: Ovo je vrlo česta loša navika čitanja. Neke tekstove možete čitati brže od drugih. Nije isto čitate li stručnu literaturu na stranom jeziku ili beletristiku za opuštanje. Drugim riječima, trebate biti fleksibilni u brzini čitanja.

5.    Čitanje detalja prije glavnih ideja teksta: Bez prethodno pročitanih glavnih ideja, teže je razumjeti organizaciju onoga što čitate, kao i shvatiti i usvojiti detalje.

6.    Podcrtavanje pri prvom čitanju teksta: Koristite li marker odmah, pri prvom čitanju materijala, može vam se dogoditi da ćete podcrtati gotovo čitav tekst. To je najčešće zbog toga što još niste dobro upoznati s tekstom i sve vam se čini jako bitnim.

7.    Čitanje bez vremenskog ograničenja: Dajući sebi neograničeno vrijeme za čitanje nekog materijala, rezultat će biti smanjena koncentracija i lutanje misli. Na ovaj način ne samo da ćete smanjiti brzinu čitanja, nego ćete imati slabije razumijevanje pročitanog. To je kao kod vožnje automobila: ako vozite 30 km/sat imate mogućnost razgledavanja sa strane, razgovaranja sa suvozačem, slušanja glazbe… Ako vozite 130 km/sat potpuno ste u fokusu, koncentrirani na vožnju.

 

 

 

 

Ostavi komentar